TOP 10
Jääkiekkomaalivahti Ville Husson kasvutarina on kiinnostanut lukijoita niin paljon, että siitä on tullut Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan kaikkien aikojen luetuin juttu. Husso on yksi Suomen lahjakkaimpia jääkiekkomaalivahteja, mutta velttoilu oli murskata hänen NHL-unelmansa. Hän ryhdistäytyi viime hetkellä ja kääntää nyt joka kiven päästäkseen pelaamaan maailman kovimmassa kiekkoliigassa.
Isän pelko toteutui, kun pojalla meni pää sekaisin – suomalainen huippulupaus tajusi, ettei pelkkä lahjakkuus riitä NHL:ään ja teki täyskäännöksen
NHL-pelaajien palkat nousevat usein otsikoihin ja heitä kutsutaan NHL-miljonääreiksi. Mutta mitä palkoista jää pelaajille käteen? Kuka vetää välistä? Yle Urheilu selvitti tämän ja haastatteli juttua varten NHL-agentteja, pelaajien taloudellista neuvonantajaa sekä entistä NHL-kiekkoilijaa ja näiden tietojen perusteella pystyttiin luomaan valistunut arvio siitä, mitä pelaajille jää palkasta.
NHL ahnehtii itselleen jättisiivun myös Patrik Laineen palkasta – selvitimme, mitä suomalaisen NHL-pelaajan tienesteistä jää lopulta käteen
Lauri Markkanen on noussut viimeisen vuoden aikana muidenkin kuin koripallon seuraajien kahvipöytäkeskusteluaiheeksi. Markkanen teki suomalaista koripallohistoriaa, kun hänen varattiin NBA:han jo vuoronumerolla seitsemän. Jo yliopistosarja NCAA:ssa Markkanen oli tehnyt lähtemättömän vaikutuksen faneihin, valmentajiin kuin kykyjenetsijiin. Yle Urheilu kävi tutustumassa Suomen tulevaan palloilutähteen jo tammikuussa.
Tällaista huumaa suomalaiset eivät ole koskaan kokeneet – Lauri Markkanen on jo nyt supertähti USA:ssa
Titan oli 1980-luvulla tunnetuin jääkiekkomaila, johon luotti muun muassa kaikkien aikojen parhaana jääkiekkoilijana pidetty Wayne Gretzky. Mailan kehitti Antti-Jussi Tiitola, mutta maailman valloitukseen tarvittiin useampikin sattuma. Tiitolan kertoi menestystarinansa käänteet Yle Urheilulle ja paljasti myös sen, että hän haluaa toistaa maailmanvalloituksen nyt uudenlaisilla mailoilla.
Suomalaismies myi aikoinaan miljoonia Titan-mailoja – 80-vuotias keksijä ei malta vieläkään lopettaa
Petteri Koponen on ollut koripallomaajoukkueen runkopelaajia jo vuosien ajan, mutta matka maailman maineeseen ei ole tullut helpolla. Nykyään kivikovassa Espanjan liigassa pelaava Koponen tietää, ettei ammattilaisuus ole pelkillä ruusuilla tanssimista ja sanoo kadehtivansa ystäviään, joiden elämäntilanteessa urheilu ja voittaminen ei ole kaikki kaikessa.
Yksinhuoltajaäidin 12-vuotias poika luuttusi Malmilla lattiaa päästäkseen näkemään NBA:n – näin Petteri Koposesta kasvoi FC Barcelonan tähti
Moni nuori suomalainen naisurheilija painii saman ongelman kanssa: liikaa harjoittelua, liian vähän ruokaa. Pahimmillaan tämä kierre voi johtaa vakavaan syömishäiriöön, kuten kävi Saga Yli-Hannukselalle. Vastikään ripille päässyt voimistelija ei enää jaksanut, vaan halusi vain kuolla. Kahta vuotta myöhemmin Yli-Hannuksela kertoi Yle Urheilulle tarinansa.
Syömishäiriö vei Sagan, 17, lähelle kuolemaa – moni nuori naisurheilija harjoittelee itsensä näännyksiin
Jesse Puljujärvi on tunnettu siitä, ettei hänen hymynsä helpolla hyydy, mutta näin kävi, kun jääkiekon superlupaus muutti Atlantin toiselle puolelle Edmonton Oilersin harjoitusleirille. Puljujärvi joutui kovaan kouluun ja kielimuuri aiheutti välillä väärinkäsityksiä. Luonnonlapsena tunnettu Puljujärvi on kuitenkin päättänyt selvitä vaikeuksista leveällä virneellään, positiivisella elämänasenteellaan ja kovalla harjoittelulla.
Äitiä tuli ikävä, kun poika lähti suureen maailmaan – Jesse Puljujärven hymy hyytyi Pohjois-Amerikassa
Tämä vuosi on ollut Suomelle juhlavuosi ja se on ollut sitä myös suomalaisurheilulle. Urheilumuseo ja Yle Urheilu kokosivat yhteen sadan vuoden merkittävimpiä urheilu-uutisia, näiden sadan vuoden jokaiselle päivälle. Palvelusta voi tarkistaa vaikkapa oman syntymäpäivän urheilu-uutiset vuosien varrelta ja katsella arkistovideoita tai kuunnella radioarkistojen aarteita.
Sadan vuoden urheilu-uutiset – kokosimme itsenäisen Suomen tärkeimpiä urheiluhetkiä yhteen palveluun
Mika Kohonen on kaikkien aikojen parhaimpia salibandyn pelaajia, joka joutui vajaat kymmenen vuotta sitten miettimään kesken kauden uransa jatkoa. Polven nivelrikko käynnisti noidankehän, sillä Kohonen ei pystynyt kävelemään askeltakaan ilman kovia kipulääkkeitä ja särky vei unen. Kun päälle iski vielä masennus, tulivat rajat vastaan. Kohonen ei suostunut luovuttamaan, mutta halusi rikkoa tarinallaan masennukseen ja kipulääkitykseen liittyviä urheilun tabuja.
Tunti unta yössä, tolkuton määrä kipulääkkeitä ja masennus eivät pysäyttäneet maailman parhaaksi valittua suomalaista – ”Menee päiviä, ettei tarvitse ottaa mitään”
Toimitus suosittelee
Krista Pärmäkoski ei ole koskaan kaihtanut työntekoa, on sitä sitten tarvittu isän kotipellolla tai hiihtoladulla. Hän uskalsi jo nuorena tehdä kovia ratkaisuja unelmansa eteen ja hänen suuren tavoitteeseensa – MM-mitali Lahden kotiladuilta – uskoi koko hänen lähipiirinsä, valmentajat ja asiantuntijatkin.
Maatilan tyttärestä mitalistiksi – Krista Pärmäkoski tiesi jo lapsena, mitä tahtoo
Emil Ruusuvuori on tiennyt jo pienestä pitäen, että hän haluaa tenniksen maailmanlistan kymmenen parhaan pelaajan joukkoon. Tämän hän ilmoitti selvästi jo 8-vuotiaana Urheiluruudun haastattelussa. 10 vuotta myöhemmin Ruusuvuori on jo pystynyt ottamaan isoja askelia kohti tavoitettaan, mutta nyt hänellä on edessä suuri hyppy tuntemattomaan: ammattilaisuus.
Pikkupoika ilmoitti Urheiluruudussa aikovansa maailman huipulle – 10 vuotta myöhemmin Emil, 18, panostaa yli 100 000 euroa vuodessa unelmansa eteen
Suomen menestyneimpiin telinevoimistelijoihin kuuluvan Jari Mönkkösen maailma pysähtyi toissakesänä. Kaksoisvoltin alastulo epäonnistui ja hän tuli alas niskoilleen. Kova rusahdus kertoi Mönkköselle heti, että jotain on pielessä. Neliraajahalvaantunut Mönkkönen kertasi kohtalokkaan päivän tapahtumia Yle Urheilulle ja vakuutti, ettei luovuttaminen ole vaihtoehto.
Halvaantunut huippuvoimistelija kertoo kohtalokkaasta voltistaan: ”Ymmärsin heti, mitä oli käynyt”
Yle Urheilu toi loppuvuodesta vahvasti esiin tasa-arvokeskustelua urheilussa. Saija ja Tuomas Tarkin perheessä molemmat jakavat saman intohimon: jääkiekon. Vaikka olympiakävijä Saija on heistä urheilullisesti menestyneempi, on Kärppien mestarimaalivahti Tuomas kuitenkin perheen elättäjä.
Mies elättää Suomen kovimman jääkiekkoperheen, vaikka vaimo on se, joka voittaa arvokisamitalit – ”Onhan tämä toisaalta ihan pöljää”
Brasilialainen Neymar oli kesän kuumin jalkapallotähti, ja hänen siirtoaan odotettiin PSG:n riveihin odotettiin kiihkeästi. Urheilullisesti siirrossa oli kyse PSG:n mahdollisuuksista voittaa Mestarien liiga, mutta urheilumenestys on vain välitavoite. Neymarista tuli siirron myötä Qatarin päämannekiini.
Tutkija: Neymarista on tulossa Lähi-idän maan mainoskasvo – siksi 222 miljoonaa on pikkuraha