Quantcast
Viewing all 26097 articles
Browse latest View live

Venäjä on menettänyt yli kolmasosan Sotshin olympiamitaleistaan – Suomi kuuluu silti harvinaiseen joukkoon

Perjantaina Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) määräsi jälleen venäläisurheilijoita osallistumiskieltoon. Samalla 11 pannaan asetetulta urheilijalta otettiin pois kaksi Sotshin olympiahopeaa vuodelta 2014.

Ne olivat tulleet ohjaskelkkailijoilta Tatjana Ivanovalta ja Albert Demtshenkolta.

Yhteensä venäläisurheilijoilta on nyt otettu pois 13 mitalia 33 saavutetusta Sotshissa.

Venäjä on pudonnut mitalitilaston kärjestä neljänneksi. Sen on ohittanut Norja, Kanada ja Yhdysvallat.

Amerikkalainen FiveThirtyEight—tilastosivusto kertoi joulukuun alussa siitä, miltä Sotshin mitalitilasto näyttäisi ilman isäntämaa Venäjää. Suomi lukeutui listauksessa harvinaiseen joukkoon. Vaikka Venäjältä vietäisiinkin kaikki mitalit, niin se ei vaikuttaisi lainkaan mihinkään Suomen kannalta mitalitilastossa.

Suomen viidestä mitalista yksikään ei siis muuttuisi paremmaksi tai Suomi ei saisi yhtään mitalia enempää. Tällaisia mitalimaita on Suomen lisäksi vain viisi muuta: Australia, Kroatia, Kazakstan, Puola ja Slovakia.

KOK:n langettamat elinikäiset kiellot olympialaisiin ja Sotshin kisojen mitalien mitätöimiset liittyvät Venäjän dopingskandaaliin sekä siitä seuranneisiin raportteihin.

KOK päätti sulkea joulukuun alussa Venäjän ensi helmikuun olympialaisista Etelä-Koreassa. KOK:n mukaan yksittäiset venäläisurheilijat voivat saada kutsun talviolympialaisiin, jos he todistavat, etteivät ole olleet Venäjän dopingohjelman alaisuudessa.

Venäjältä poisotetut mitalit Sotshin olympialaisista:

Lue myös:

KOK langetti 11 venäläisurheilijalle elinikäiset olympiapannat – mukana Jauhojärven kanssa olympiavoitosta taistellut ja Lahden MM-hopeamitalisti


Vuosi 2017 oli urheilutarinoiden suuri vuosi – nämä tarinat koskettivat suomalaisia

TOP 10

Jääkiekkomaalivahti Ville Husson kasvutarina on kiinnostanut lukijoita niin paljon, että siitä on tullut Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan kaikkien aikojen luetuin juttu. Husso on yksi Suomen lahjakkaimpia jääkiekkomaalivahteja, mutta velttoilu oli murskata hänen NHL-unelmansa. Hän ryhdistäytyi viime hetkellä ja kääntää nyt joka kiven päästäkseen pelaamaan maailman kovimmassa kiekkoliigassa.

Isän pelko toteutui, kun pojalla meni pää sekaisin – suomalainen huippulupaus tajusi, ettei pelkkä lahjakkuus riitä NHL:ään ja teki täyskäännöksen

NHL-pelaajien palkat nousevat usein otsikoihin ja heitä kutsutaan NHL-miljonääreiksi. Mutta mitä palkoista jää pelaajille käteen? Kuka vetää välistä? Yle Urheilu selvitti tämän ja haastatteli juttua varten NHL-agentteja, pelaajien taloudellista neuvonantajaa sekä entistä NHL-kiekkoilijaa ja näiden tietojen perusteella pystyttiin luomaan valistunut arvio siitä, mitä pelaajille jää palkasta.

NHL ahnehtii itselleen jättisiivun myös Patrik Laineen palkasta – selvitimme, mitä suomalaisen NHL-pelaajan tienesteistä jää lopulta käteen

Lauri Markkanen on noussut viimeisen vuoden aikana muidenkin kuin koripallon seuraajien kahvipöytäkeskusteluaiheeksi. Markkanen teki suomalaista koripallohistoriaa, kun hänen varattiin NBA:han jo vuoronumerolla seitsemän. Jo yliopistosarja NCAA:ssa Markkanen oli tehnyt lähtemättömän vaikutuksen faneihin, valmentajiin kuin kykyjenetsijiin. Yle Urheilu kävi tutustumassa Suomen tulevaan palloilutähteen jo tammikuussa.

Tällaista huumaa suomalaiset eivät ole koskaan kokeneet – Lauri Markkanen on jo nyt supertähti USA:ssa

Titan oli 1980-luvulla tunnetuin jääkiekkomaila, johon luotti muun muassa kaikkien aikojen parhaana jääkiekkoilijana pidetty Wayne Gretzky. Mailan kehitti Antti-Jussi Tiitola, mutta maailman valloitukseen tarvittiin useampikin sattuma. Tiitolan kertoi menestystarinansa käänteet Yle Urheilulle ja paljasti myös sen, että hän haluaa toistaa maailmanvalloituksen nyt uudenlaisilla mailoilla.

Suomalaismies myi aikoinaan miljoonia Titan-mailoja – 80-vuotias keksijä ei malta vieläkään lopettaa

Petteri Koponen on ollut koripallomaajoukkueen runkopelaajia jo vuosien ajan, mutta matka maailman maineeseen ei ole tullut helpolla. Nykyään kivikovassa Espanjan liigassa pelaava Koponen tietää, ettei ammattilaisuus ole pelkillä ruusuilla tanssimista ja sanoo kadehtivansa ystäviään, joiden elämäntilanteessa urheilu ja voittaminen ei ole kaikki kaikessa.

Yksinhuoltajaäidin 12-vuotias poika luuttusi Malmilla lattiaa päästäkseen näkemään NBA:n – näin Petteri Koposesta kasvoi FC Barcelonan tähti

Moni nuori suomalainen naisurheilija painii saman ongelman kanssa: liikaa harjoittelua, liian vähän ruokaa. Pahimmillaan tämä kierre voi johtaa vakavaan syömishäiriöön, kuten kävi Saga Yli-Hannukselalle. Vastikään ripille päässyt voimistelija ei enää jaksanut, vaan halusi vain kuolla. Kahta vuotta myöhemmin Yli-Hannuksela kertoi Yle Urheilulle tarinansa.

Syömishäiriö vei Sagan, 17, lähelle kuolemaa – moni nuori naisurheilija harjoittelee itsensä näännyksiin

Jesse Puljujärvi on tunnettu siitä, ettei hänen hymynsä helpolla hyydy, mutta näin kävi, kun jääkiekon superlupaus muutti Atlantin toiselle puolelle Edmonton Oilersin harjoitusleirille. Puljujärvi joutui kovaan kouluun ja kielimuuri aiheutti välillä väärinkäsityksiä. Luonnonlapsena tunnettu Puljujärvi on kuitenkin päättänyt selvitä vaikeuksista leveällä virneellään, positiivisella elämänasenteellaan ja kovalla harjoittelulla.

Äitiä tuli ikävä, kun poika lähti suureen maailmaan – Jesse Puljujärven hymy hyytyi Pohjois-Amerikassa

Tämä vuosi on ollut Suomelle juhlavuosi ja se on ollut sitä myös suomalaisurheilulle. Urheilumuseo ja Yle Urheilu kokosivat yhteen sadan vuoden merkittävimpiä urheilu-uutisia, näiden sadan vuoden jokaiselle päivälle. Palvelusta voi tarkistaa vaikkapa oman syntymäpäivän urheilu-uutiset vuosien varrelta ja katsella arkistovideoita tai kuunnella radioarkistojen aarteita.

Sadan vuoden urheilu-uutiset – kokosimme itsenäisen Suomen tärkeimpiä urheiluhetkiä yhteen palveluun

Mika Kohonen on kaikkien aikojen parhaimpia salibandyn pelaajia, joka joutui vajaat kymmenen vuotta sitten miettimään kesken kauden uransa jatkoa. Polven nivelrikko käynnisti noidankehän, sillä Kohonen ei pystynyt kävelemään askeltakaan ilman kovia kipulääkkeitä ja särky vei unen. Kun päälle iski vielä masennus, tulivat rajat vastaan. Kohonen ei suostunut luovuttamaan, mutta halusi rikkoa tarinallaan masennukseen ja kipulääkitykseen liittyviä urheilun tabuja.

Tunti unta yössä, tolkuton määrä kipulääkkeitä ja masennus eivät pysäyttäneet maailman parhaaksi valittua suomalaista – ”Menee päiviä, ettei tarvitse ottaa mitään”

Toimitus suosittelee

Krista Pärmäkoski ei ole koskaan kaihtanut työntekoa, on sitä sitten tarvittu isän kotipellolla tai hiihtoladulla. Hän uskalsi jo nuorena tehdä kovia ratkaisuja unelmansa eteen ja hänen suuren tavoitteeseensa – MM-mitali Lahden kotiladuilta – uskoi koko hänen lähipiirinsä, valmentajat ja asiantuntijatkin.

Maatilan tyttärestä mitalistiksi – Krista Pärmäkoski tiesi jo lapsena, mitä tahtoo

Emil Ruusuvuori on tiennyt jo pienestä pitäen, että hän haluaa tenniksen maailmanlistan kymmenen parhaan pelaajan joukkoon. Tämän hän ilmoitti selvästi jo 8-vuotiaana Urheiluruudun haastattelussa. 10 vuotta myöhemmin Ruusuvuori on jo pystynyt ottamaan isoja askelia kohti tavoitettaan, mutta nyt hänellä on edessä suuri hyppy tuntemattomaan: ammattilaisuus.

Pikkupoika ilmoitti Urheiluruudussa aikovansa maailman huipulle – 10 vuotta myöhemmin Emil, 18, panostaa yli 100 000 euroa vuodessa unelmansa eteen

Suomen menestyneimpiin telinevoimistelijoihin kuuluvan Jari Mönkkösen maailma pysähtyi toissakesänä. Kaksoisvoltin alastulo epäonnistui ja hän tuli alas niskoilleen. Kova rusahdus kertoi Mönkköselle heti, että jotain on pielessä. Neliraajahalvaantunut Mönkkönen kertasi kohtalokkaan päivän tapahtumia Yle Urheilulle ja vakuutti, ettei luovuttaminen ole vaihtoehto.

Halvaantunut huippuvoimistelija kertoo kohtalokkaasta voltistaan: ”Ymmärsin heti, mitä oli käynyt”

Yle Urheilu toi loppuvuodesta vahvasti esiin tasa-arvokeskustelua urheilussa. Saija ja Tuomas Tarkin perheessä molemmat jakavat saman intohimon: jääkiekon. Vaikka olympiakävijä Saija on heistä urheilullisesti menestyneempi, on Kärppien mestarimaalivahti Tuomas kuitenkin perheen elättäjä.

Mies elättää Suomen kovimman jääkiekkoperheen, vaikka vaimo on se, joka voittaa arvokisamitalit – ”Onhan tämä toisaalta ihan pöljää”

Brasilialainen Neymar oli kesän kuumin jalkapallotähti, ja hänen siirtoaan odotettiin PSG:n riveihin odotettiin kiihkeästi. Urheilullisesti siirrossa oli kyse PSG:n mahdollisuuksista voittaa Mestarien liiga, mutta urheilumenestys on vain välitavoite. Neymarista tuli siirron myötä Qatarin päämannekiini.

Tutkija: Neymarista on tulossa Lähi-idän maan mainoskasvo – siksi 222 miljoonaa on pikkuraha

Koristähti, hiihtomestari, tennisykkönen – he olivat urheiluvuoden 2017 suomalaisonnistujia

Tässä kymmenen poimintaa vuoden 2017 lukuisista suomalaisista urheiluonnistujista.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Henri Kontinen
EPA

Henri Kontinen, tennis

Vammakierre sai aikanaan Kontisen keskittymään nelinpelitennikseen, ja siirto on osoittautunut täydelliseksi vaihdoksi. Vuosi 2017 oli Kontiselle ja australialaispari John Peersille komea, ja alkoi historiallisesti heti tammikuussa, kun pari nappasi grand slam -tittelin Australian avoimissa. Wimbledonin nurmikentillä Kontinen eteni britti Heather Watsonin kanssa sekanelinpelin loppuotteluun. Palkintokaappiin lisättiin myös muun muassa kaksi ATP-turnauksen voittoa ja yksi Masters-turnausvoitto. Huhtikuussa Kontisen nimi komeili nelinpelin maailmanlistan ykköspaikalla, jolla se myös pysyi noin puolet vuodesta.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Lauri Markkanen puolustaa oman korin alla.
EPA

Lauri Markkanen, koripallo

Nuori koripalloilija oli kenties vuoden 2017 puhutuin suomalaisurheilija ja peri Patrik Laineen paikan valtakunnan virallisena superlupauksena. Varaus NBA:han numerolla seitsemän ja ennätystehokas debyytti Chicago Bullsin miehistössä eivät ainakaan vaientaneet Markkasen ylistäjiä. Syksyn EM-kotikisat osuivat Markkasen suosion kannalta täydelliseen saumaan, ja joukkueen tähdeksi noussut 20-vuotias kantoi saamansa vastuun erinomaisesti.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Veera Kauppi, Suomi vs Tshekki MM 2017
Ville Vuorinen

Veera Kauppi, salibandy

Naisten Salibandyliigan KooVeetä seuratasolla edustava Kauppi joutui seuraamaan viime kautta pettymyksellisesti sivusta polvivamman vuoksi, mutta palasi pelikentille entistä ehompana. Kauppi dominoi naisten pääsarjaa pitkin syksyä yli kolmen pisteen ottelukohtaisella keskiarvollaan ja oli Suomen ehdottomia avainpelaajia hopeamitaliin päättyneessä MM-turnauksessa. Kauppi teki kuudessa ottelussa 17 pistettä ja turnauksen loppuottelussa peräti kolme maalia. Omalla yksilösuorituksellaan hän piti Suomen loppuun asti taistelussa maailmanmestaruudesta, jonka Ruotsi kuitenkin voitti rangaistuslaukausten jälkeen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Leo-Pekka Tähti Lontoon parayleisurheilun MM-kisojen 100 metrin kisassa.
AOP

Leo-Pekka Tähti, ratakelaus

Edellinen Vuoden urheilija jatkoi maailman huipulla ja teki vakuuttavaa jälkeä pyörätuolikelauksen MM-näyttämöllä. Tähti oli T54-luokan sadan metrin maailmanmestari ja 200 metrin pronssimitalisti. Marraskuussa Suomen Urheiluliitto valitsi hänet Vuoden yleisurheilijaksi toisen kerran peräkkäin.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Olli Määttä
AOP

Olli Määttä, jääkiekko

Määtän nimi kirjattiin ikuisesti legendojen joukkoon Pittsburgh Penguinsin voittaessa kesällä Stanley Cupin toista kertaa peräkkäin. Suomalaispuolustajan kausi oli henkilökohtaisella tasolla ailahteleva, mutta Määttä uurasti pitkän pudotuspelitaipaleen aikana ansiokkaasti yli 20 minuuttia ottelua kohden. Aiempien vuosien terveyshuolien jälkeen kaksi mestaruutta peräkkäin maistuu varmasti.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Esapekka Lappi sai kuohuttaa juomaa Jyväskylän MM-rallissa.
Esapekka Lappi sai kuohuttaa juomaa Jyväskylän MM-rallissa.Tomi Hänninen

Esapekka Lappi, ralli

Toyota teki suomalaisittain odotetun sisääntulon rallin MM-sarjaan täysin sinivalkoisella kuljettajakolmikolla. Tommi Mäkisen johtama talli saavutti debyyttikaudellaan kaksi voittoa ja viisi palkintokorokesijaa, mutta tuloksia tärkeämpää oli tehdä vahva ja uskottava sisääntulo lähes kahden vuosikymmenen poissaolon jälkeen. Lappi, 26, ajoi ensimmäisen kautensa WRC-tasolla ja onnistui saavuttamaan Toyotan vuoden varmasti komeimman tuloksen; voitto Jyväskylän MM-rallista irtosi yli puolen minuutin marginaalilla.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Krista Pärmäkoski ja kumppanit kuvassa
Tomi Hänninen

Krista Pärmäkoski, hiihto

Hiihtovuoden suomalaistähti tulee Ikaalisista. 27-vuotias Pärmäkoski aloitti vuoden sijoittumalla Tour de Skin kokonaiskilpailussa toiseksi. Lahden MM-hiihdoissa Pärmäkoski hiihti hopealle 15 kilometrin yhdistelmäkilpailussa ja ankkuroi Suomen naiset viestipronssiin. Tällä kaudella Pärmäkoski on lukinnut paikkansa Suomen parhaana naishiihtäjänä myös maailmancupissa.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Lukas Hradecky torjuu.
AOP

Lukas Hradecky, jalkapallo

Turkulaislähtöinen Hradecky on ansainnut vankan aseman yhtenä suomalaisjalkapallon nykytähdistä. Maalivahti siirtyi pari vuotta sitten Tanskasta Saksaan ja pelaa nyt vakituisesti ykkösmaalivahtina Bundesligassa. Eintracht Frankfurt on ollut tällä kaudella sarjan keskikastia, ja Hradecky joukkueen avainpelaajia herättäen huhujen mukaan vielä suurempien seurojen kiinnostuksen. 28-vuotiaan ura on ollut hyvässä nousussa, ja Suomen Palloliitto on palkinnut Hradeckyn Vuoden pelaajana sekä 2016 että 2017.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Jenna Laukkanen
Lehtikuva

Jenna Laukkanen, uinti

Laukkanen oli otsikoissa loppuvuodesta, kun uinnin lyhyen matkan EM-mitaleista kilpailtiin Tanskan Kööpenhaminassa. Kokonaisuutena Laukkasen vuosi on ollut erittäin vaikea muun muassa sairastelun vuoksi, mutta joulukuu toi lohdutusta - ja täydennystä palkintokaappiin. Laukkanen sijoittui toiseksi sekä 50 metrin että 100 metrin rintauinnissa. 22-vuotias kellotti molemmilla matkoilla uuden suomenennätysajan.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Iivo Niskanen
Tomi Hänninen

Iivo Niskanen, hiihto

25-vuotias hiihtäjä nappasi Lahden MM-hiihdoista kaksi mitalia. Parisprintin pronssin perään tuli kisojen merkittävin yksittäinen suomalaisonnistuminen henkilökohtaisessa kilpailussa, kun Niskanen voitti 15 kilometrin perinteisen tavan maailmanmestaruuden.

27.12. klo 04:27: Tarkennettu Määttä-kohtaa. Stanley Cup oli suomalaiselle toinen perättäinen.
Lue myös**
**

Valitsimme kaikkien aikojen 100 parasta suomalaisurheilijaa – katso lista ja kommentoi!

Anne Kyllönen mukana Tour de Skillä, Iivo Niskasen sairastelut takanapäin

Myös Anne Kyllönen on mukana maastohiihdon Tour de Ski -kiertueella. Tämän vahvisti tiistaina Suomen joukkueen päävalmentaja Reijo Jylhä.

Kyllösen kohdalla oli pohdittu, olisiko harjoittelu hänelle parempi vaihtoehto kuin raskaalle kisakiertueelle lähteminen. Kyllösen kuntoa ja terveydentilaa selviteltiin viime viikolla, sillä hänen suorituksensa maailmancupissa olivat jääneet vaisuiksi.

- Tsekkauksissa ei löytynyt mitään erityistä. Anne tarvitsee kuitenkin kisoja alle nyt. Tarvittaessa kisaohjelmaa voi matkan varrella muuttaa, Jylhä sanoi.

Päävalmentaja Jylhän mukaan Tour de Skillä mukana ovat suomalaisnaisista Kyllösen lisäksi Mari Laukkanen, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski ja Aino-Kaisa Saarinen.

Maailmanmestari Iivo Niskanen on ollut tällä kaudella osan aikaa toipilaana. Jylhä kertoi, että Niskasen sairastelut ovat tällä erää loppuneet.

Jylhän mukaan suomalaismiehistä Tour de Skillä hiihtävät Iivo Niskasen lisäksi Ristomatti Hakola, Martti Jylhä, Kusti Kittilä, Ari Luusua ja Antti Ojansivu.

Tour de Ski alkaa Sveitsin Lenzerheidessa lauantaina.

Lue myös:

Mari Laukkanen mukana – Tour de Ski –joukkue julkaistu

Northug jäi Tour de Skin varamieheksi – "Hänen olisi parasta kilpailla vasta tammikuussa"

Ruotsalaistähti Stina Nilsson jättää Tour de Skin väliin

Norjalaisnaiset haluaisivat seurata Björgenin esimerkkiä ja jättää Tour de Ski väliin – valmennusjohto antoi tylyn vastauksen

Virustaudista parantunut Pärmäkoski Tour de Skille: ""Ei ollut vielä valmista"

Maastohiihtäjä Krista Pärmäkoski on valmistautunut lauantaina alkavaan Tour de Ski -kiertueeseen Sveitsin Pontresinassa, jotta hänen elimistönsä toimisi kunnolla lähes 1 500 metrin korkeudessa hiihdettävissä kiertueen avauskilpailuissa.

Lenzerheiden korkeuksiin sopeutumisen lisäksi Pärmäkoski on joutunut totuttamaan kehoaan tehoharjoitteluun joulukuussa kiusanneen virustaudin jäljiltä. Hän teki tapaninpäivänä ensimmäisen tehoharjoituksensa kahteen ja puoleen viikkoon.

- Edellinen tehoharjoitus olivat Davosin kilpailut (9.-10. joulukuuta). Davosin jälkeen oireet pahenivat, ja sen jälkeen harjoittelu oli kevyttä, Pärmäkoski kertoi haastattelunauhalla Sveitsistä.

Hän jätti hiihtämättä kaksi maailmancupin kilpailua Toblachissa viikkoa ennen joulua. Hiihtäjän mukaan aika on mennyt helppoja lenkkejä ja joitakin voimaharjoituksia tehdessä.

Tiistainen tehoharjoitus oli kevyehkön jakson jälkeen elimistölle hankala, mutta Pärmäkoski toivoo, että suunta kääntyy parempaan.

- Ei ollut vielä valmista. Nyt oli aika pitkä tauko tehoharjoituksista, ja kroppa on tottunut siihen, että tehoharjoituksia on viikoittain tai joskus useampia viikossa, Pärmäkoski arvioi.

Lyhyen kotiloman perään Pärmäkoski suuntasi Sveitsiin jo viime perjantaina, toisin kuin Suomen muu Tour de Ski -joukkue, joka matkusti kisapaikalle tapaninpäivänä.

- Itselleni Tour toimii yleensä hyvänä valmistautumisena kohti päätavoitetta (olympialaisia).

- En koe, että olisi riski hiihtää Tour de Skitä loppuunkin asti, Pärmäkoski totesi.

Tour de Skin urakkana on seitsemän kilpailua yhdeksässä päivässä. Lenzerheiden jälkeen kiertue jatkuu Saksan Oberstdorfissa ja Italian Val di Fiemmessä.

- Odotan tiukkoja kamppailuja ja tasaisia kisoja. Norjalaiset ja jenkit ovat varmasti kovimpia haastajia suomalaisten lisäksi, Pärmäkoski ennakoi.

Lue myös:

Anne Kyllönen mukana Tour de Skillä, Iivo Niskasen sairastelut takanapäin

Vieläkö muistat? Mika Myllylä valittiin Vuoden urheilijaksi vuonna 1999

100 VUODEN URHEILU-UUTISET. Vuoden 1999 Vuoden urheilija -äänestyksestä tuli edellisen vuoden tapaan Mikojen kaksintaistelu. Tällä kertaa voiton vei hiihtäjä Mika Myllylä, joka oli voittanut peräti kolme maailmanmestaruutta. Myllylä keräsi yli puolet äänistä, kun toiseksi jäänyt Mika Häkkinen sai viidesosan.

– Olen otettu ja onnellinen tästä kunnianosoituksesta. Arvostan kaikkien suomalaisten huippu-urheiiljoiden saavutuksia ja tänä vuonna ne ovat olleet vertaansa vailla. Haluan nostaa hattua ja onnitella koko suomalaista urheilujärjestelmää siitä, että näinkin pienellä kansalla on lähettää maailmalle ylivoimaisesti monen lajin huippuja, Myllylä vuodatteli puheessaan.

Yhteensä Myllylä voitti urallaan kuusi olympiamitalia ja yhdeksän MM-mitalia. Hän jäi kiinni dopingista vuoden 2001 Lahden MM-kisojen jälkeen ja lopetti uransa kauden 2004–2005 jälkeen. Hänet löydettiin kuolleena kotoaan 41-vuotiaana vuonna 2011.

Pärmäkosken Tour de Ski yhä vaakalaudalla – sprintin karsintavire ratkaisee

Krista Pärmäkosken osallistuminen lauantaina alkavalle hiihdon Tour de Ski -kiertueelle on yhä epävarmaa. Yle Urheilun tietojen mukaan Pärmäkoski ei ole vieläkään täysin toipunut häntä vaivanneesta virustaudista.

- Mitä todennäköisimmin hiihdän lauantain aika-ajon ja päätän sen jälkeen tulevista kilpailuista, kertoo Pärmäkoski.

Pärmäkoski teki tapaninpäivänä ensimmäisen tehoharjoituksensa kahteen ja puoleen viikkoon. Pärmäkoski on valmistautunut Tourin kisoihin Sveitsin Pontresinassa, jotta hänen elimistönsä toimisi lähes 1 500 metrin korkeudessa hiihdettävissä kiertueen avauskilpailuissa.

- Edellinen tehoharjoitus olivat Davosin kilpailut (9.-10. joulukuuta). Davosin jälkeen oireet pahenivat, ja sen jälkeen harjoittelu oli kevyttä, Pärmäkoski kertoi aikaisemmin tällä viikolla.

Tour de Ski -kiertue starttaa lauantaina vapaan hiihtotavan sprinteillä Sveitsin Lenzerheidessa. Tourin kisaohjelma on tiivis. Hiihtäjät urakoivat seitsemän kilpailua yhdeksässä päivässä.

Lue lisää:

Virustaudista parantunut Pärmäkoski Tour de Skille: ""Ei ollut vielä valmista"

Kerttu Niskanen odottaa pelonsekaisin tuntein Tourin avausta – "Tulee vaikea päivä"

Kerttu Niskanen odottaa, että Tour de Ski on hänelle hyvä välietappi matkalla kohti Pyeongchangin olympiakisoja. Tiivistahtinen kisakiertue pääsee vauhtiin lauantaina.

- Tour on hyvä kisarupeama. Toivon, että saan täältä hyvän vauhdinlisäyksen arvokisoihin, kun osaan vain levätä sopivasti Tourin kisojen jälkeen, Niskanen arvioi.

Tour de Ski -kiertue alkaa lauantaina vapaan hiihtotavan sprinteillä Sveitsin Lenzerheidessa. Niskanen myönsi suoraan, että lauantai on hänelle todellista pakkopullaa ja selviytymistaistelua.

- Todellakin näin. Mutta hyvä hiihtää huonoin kilpailu heti ensimmäisenä. Lauantaista tulee minulle vaikea päivä, mutta lähden hiihtämään sen pois alta, Niskanen ennakoi.

Niskasen osalta Tour alkaa toden teolla sunnuntaina 10 km:n (p) matkalla.

- Jos saisin suunnitella Tourin kisaohjelman, niin ottaisin toisen sprinteistä pois. Mutta lähden hyvillä mielillä taistelemaan ja katsomaan, mihin vauhtini riittää, Niskanen viittasi Tourin perinteisen ja vapaan hiihtotavan sprintteihin.

Lenzerheide on Niskaselle erityinen kisapaikka, kun hän hiihti siellä maailmancupin osakilpailuvoittoon vuonna 2014. Niskanen oli ykkönen 10 km:n yhteislähtökilpailussa perinteisellä hiihtotavalla.

- Tämä on minulle mieluinen kisapaikka, kun olen juhlinut täällä voittoa. Kun tulin tänne stadionille, niin muistelin, miten hieno päivä minulla oli täällä neljä vuotta sitten. Täällä on hyvä kilpailla, Niskanen sanoi.

Lue lisää:

Pärmäkosken Tour de Ski yhä vaakalaudalla – sprintin karsintavire ratkaisee


Iivo Niskasen kultavalmentajalle kunnianosoitus

Suomen Valmentajat ry on valinnut maastohiihtäjä Iivo Niskasen henkilökohtaisen valmentajan Olli Ohtosen Vuoden Valmentajaksi. Ohtosen valmennettava Niskanen voitti viime talven Lahden MM-kotikisoissa kultaa 15 kilometrillä ja pronssia parisprintissä.

Ohtonen toimii lisäksi hiihtomaajoukkueessa sprinttihiihtäjien vastuuvalmentajana.

Ex-maajoukkuehiihtäjä Ohtonen, 38, on valmentanut Niskasta vuodesta 2013. Sotshin olympialaisissa 2014 Niskanen voitti jo olympiakultaa parisprintissä.

Vuoden Valmentaja -valinnassa painotetaan menestyksen ohella valmentajan osaamista.

- Ohtonen on valmentajana vielä varsin nuori, mutta siltikin erittäin menestynyt. Hän on systemaattinen ja analyyttinen yhdistäen toiminnassaan tieteen ja käytännön. Hän kehittää itseään valmentajana koko ajan, josta mittavana esimerkkinä on valmisteilla oleva väitöskirja luisteluhiihdon biomekaniikasta, sanoi Suomen Valmentajien puheenjohtaja Jorma Kemppainen tiedotteessa.

Suomen Valmentajat on valinnut Vuoden Valmentajan vuodesta 1978. Vuosi sitten valinta kohdistui salibandyvalmentaja Petri Kettuseen.

Iivo Niskanen pääsemässä vireeseen – "Ei tänne kannata toipilaana edes lähteä"

Iivo Niskasen terveysmurheet ovat takanapäin, kun hiihdon Tour de Ski -kiertue alkaa lauantaina Sveitsin Lenzerheidessa. Niskanen myöntää, että koneita piti käynnistellä, mutta nyt näyttää hyvältä.

- Ei tässä mitään eikä tänne kannata toipilaana edes lähteä. Olen päässyt harjoittelemaan jo puolentoista viikon ajan. Välillä hyviä päiviä ja välillä huonoja päiviä, mutta terveystilanteeni on tällä hetkellä hyvä, Niskanen painotti.

- Mutta olin kuitenkin viikon tekemättä yhtään mitään. Jouduin siis käynnistelemään itseäni, jotta hommat lähtivät takaisin raiteilleen. Pääsin melko nopeasti kiinni normaaliin harjoitteluuni, Niskanen kertasi.

Niskanen ei odota ihmeitä vielä avauspäivän vapaan hiihtotavan sprintistä.

- Viime kaudella vapaan sprintti ei mennyt kovinkaan hyvin, taisin olla 60:s tai jotakin sellaista Val Müstairin (Sveitsi) sprintissä. Mutta aikaisemmin vapaan sprinttini on ollut jopa perinteistä sprinttiä parempi matka. Nyt on ehkä toisinpäin, Niskanen muisteli.

- Lauantai ei ole minulle niin merkityksellinen kisapäivä. Mutta olisi kivaa päästä karsinnasta jatkoon, mutta ei ole mitään älytöntä paniikkia. Vapaan sprintin jälkeen seuraava kilpailu hiihdetään kuitenkin väliaikalähtönä, Niskanen viittasi sunnuntain 15 km:n (p) taistoon.

Niskanen ei hiihdä Touria loppuun saakka, vaan aikoo jättää kiertueen kesken Oberstdorfin (Saksa) perinteisen hiihtotavan sprintin jälkeen. Niskanen aikoo hiihtää siis neljässä Tourin seitsemästä osakilpailusta.

- Mukavaa hiihtää, kun kovat ukkelit ovat samaan aikaan lähtöviivalla. Pääsen mittaamaan tasoani ja toivon, että tämä tapahtuma toimii kuntoani nostavana tekijänä.

Alkukauden maailmancup-hiihdoissa loistanut norjalainen Johannes Hösflot Kläbo ei lähde mukaan Tour de Skille.

- Kläbon poisjäänti oli iso juttu, mutta muuten täällä on mukana hyvin porukkaa. Eikä Tourin ohjelma ole tänä vuonna edes niin rankka, että kisojen hiihtäminen olisi iso riski. Mutta kukin tekee järkeväksi kokemansa ratkaisut, Niskanen mietti.

Lue lisää:

Pärmäkosken Tour de Ski yhä vaakalaudalla – sprintin karsintavire ratkaisee

Kerttu Niskanen odottaa pelonsekaisin tuntein Tourin avausta – "Tulee vaikea päivä"

Kommentti: Tuttu kysymys edessä – kannattaako Tour de Skitä järjestää olympiatalvena?

Kansainvälisessä hiihtoliitossa FIS:ssä aletaan olla huolissaan Tour de Skin asemasta talven kisakalenterissa. Huippuhiihtäjät jättävät yhä useammin Tourin kokonaan hiihtämättä, kun arvokisavuosi on lähellä - olympiavuodesta puhumattakaan. Tänä vuonna huipuista ovat poissa muun muassa Norjan Marit Björgen ja Johannes Hösflot Kläbo sekä Ruotsin Charlotte Kalla ja Stina Nilsson.

Arvokisavuosina Touria usein kevennetään, niin tänäkin vuonna. Ohjelmassa on seitsemän osakilpailua eikä mukana ole yhtään niin sanottua pitkää matkaa, sprinttien lisäksi vain 10 ja 15 kilometrin kilpailuja sekä perinteinen Alpe Cermisin loppunousu.

Silti keskeytysprosentti kasvaa suureksi ja kynnys leikistä lähtemiselle on matala. Suomen miehistäkin ennakkosuunnitelman mukaan Tourin jättävät viimeistään Oberstdorfin sprintin jälkeen Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen ja Martti Jylhä.

Olympiatalvena ei ymmärrettävästi haluta ottaa riskejä, sillä palautumisen kanssa tasapainoilu voi kostautua. Viime vuodesta oppia otti huippukuntoinen Matti Heikkinen, joka oli hienoisissa vaikeuksissa Lahden MM-kisoissa, vaikka Tour de Ski sujuikin hyvin. Heikkinen ilmoitti jo hyvissä ajoin, ettei osallistu Tourille tänä vuonna ollenkaan. Tourille eivät tänä vuonna houkuttele myöskään rahapalkinnot, sillä kokonaisvoittajan saamiset ovat lähes puolittuneet viime vuodesta palkintorahojen jakouudistuksen takia.

Norjalaisistakin moni haluaisi noudattaa Björgenin ja Kläbon esimerkkiä ja jättää Tour kokonaan väliin. Järjettömän kova keskinäinen kilpailu Norjan joukkueen olympiapaikoista pakottaa suurimman osan kuitenkin osallistumaan. Toki valmennusjohto on vuonomaassa luvannut, että keskeytyskynnystä saa pitää alhaisena.

Tour de Ski on konseptina erittäin mielenkiintoinen ja hiihtäjien kesken suosittu - arvokisatalvien ulkopuolella. Olisiko syytä siis miettiä Tourin asemaa olympiatalvina uudelleen? Karkeasti kun voi kahdennentoista Tourin kohdalla todeta, että lähes kaikki, jotka hiihtävät Cermisin huipulle, ovat 30 parhaan joukossa eli maailmancupin pisteillä. Sen verran harvennusta kisarupeamalla nähdään. Suomalaisittain Krista Pärmäkosken kokonaisvoitto voi toki olla lähempänä kuin koskaan aiemmin, jos nainen vain tervehtyy täysin viimeaikaisista sairasteluistaan.

Saako Anne Kyllönen käännettyä kurssinsa?

Anne Kyllösen alkukauden esitykset ovat jääneet vaisuiksi hiihdon maailmancupissa. Sairastellut Kyllönen harkitsi vakavasti jäävänsä sivuun koko Tourilta, mutta päätti kuitenkin lähteä mukaan.

- Ilman muuta sekin (poisjäänti) oli vaihtoehtona. Kaikki oli täysin kiinni tervehtymisestäni ja tuntemuksistani. Hiihdän Lenzerheiden (Sveitsi) osakilpailut ja sitten on jälleen uusi mietinnän paikka. Jatkanko Touria vai lähdenkö kotiin harjoittelemaan, Kyllönen mietti.

- Vaikeita päiviä, virus vaikutti tekemiseeni. Mutta nyt olen ollut pian viikon päivät terveenä. Tärkeintä on ollut löytää syyt, mistä kaikki on johtunut, Kyllönen painotti.

Tourin avauspäivänä lauantaina kilpaillaan vapaan hiihtotavan sprinteissä Sveitsin Lenzerheidessa.

- Vapaan sprintti ja vielä korkealla ei ole kuulunut koskaan lempimatkoihini. Vasta normaalimatkojen kilpailut näyttävät sen, mihin vauhtini tulee riittämään, Kyllönen arvioi.

Lue lisää:

Pärmäkosken Tour de Ski yhä vaakalaudalla – sprintin karsintavire ratkaisee

Kerttu Niskanen odottaa pelonsekaisin tuntein Tourin avausta – "Tulee vaikea päivä"

Iivo Niskanen pääsemässä vireeseen – "Ei tänne kannata toipilaana edes lähteä"

Kommentti: Tuttu kysymys edessä – kannattaako Tour de Skitä järjestää olympiatalvena?

Northug antaa näyttöjä Skandinavia cupissa - matka Pyeongchangin mutkistui

Norjan maajoukkueen päävalmentaja Vidar Löfhus vahvisti perjantaina Norjan TV2:lle, ettei kaksinkertainen olympiavoittaja ja moninkertainen maailmanmestari pääse Tour de Skille antamaan olympianäyttöjä.

Northug joutuu kilpailemaan alemman tason kisoissa, kuten Skandinavian cupissa Ruotsin Piitimessä.

- Piitime, Norjan mestaruuskilpailut ja Planican maailmancup. Ehkä hän hankkii niistä kisoista olympialippunsa, Löfhus luetteli Northugin näyttöpaikat.

Piitimen kisat järjestetään Tour de Skin kanssa päällekkäin 5.-7. tammikuuta. Skandinavian cupiin osallistuu myös Ruotsin kaksinkertainen olympiavoittaja Charlotte Kalla.

Kalla hiihtää kilpailussa sekä sprintin että kestävyysmatkat.

Laukkanen haluaa ajatukset eri raiteille - nähdäänkö ampumahiihtäjä olympialaisten pariviestissä?

Huippu-urheilija ei mielellään sano ääneen, että käyttää toisen lajin kansainvälistä kilpailua harjoituksena omaan päälajiinsa.

- Viime kaudella, kun kävin välillä hiihtämässä sprinttejä, se antoi jollain lailla omaan lajiin lisäpotkua. En pysty sitä edes perustelemaan, olivatko erot fyysisistä jutuista johtuvia vai pään tuuletusta, Laukkanen kertoi Lenzerheidessa.

- Joka kerta, kun palasin maastohiihdosta omaan lajiini, nostin tasoani.

Laukkasen mukaan suurin motiivi Lenzerheidessa hiihtämiselle on, että hän saa ajatukset eri raiteille.

Lauantainen vapaan hiihtotavan sprintti osuu Laukkaselle hyvään saumaan, sillä hän on harjoitellut joululomalla Davosissa, 30 kilometrin päässä Lenzerheidesta, ja ampumahiihdon maailmancup jatkuu vasta ensi viikolla Saksan Oberhofissa.

- Olen edellä aiempia kausia, vaikka vielä ei ole ollut ihan paras lyönti. Jalkojen kanssa oli alkukaudesta haastetta, koska marraskuussa harjoittelin lumileirillä hitaissa oloissa, ja se vähän kostautui lihaksissa.

Lauantaisen sprintin harjoitusvaikutus on toki kiinni siitä, että pääsee aika-ajosta pudotuseriin. Kilpailun arvoituksellisuutta lisää lauantain sääennuste, joka lupaa vuoristoon 20 senttiä uutta lunta.

Seefeldin MM-sprintti kiinnostaa

Toki Laukkanen myöntää senkin, että Pyeongchangin olympialaisissa hän voisi hyvinkin hypätä maastohiihdon pariviestiin, jos joukkueessa on tilaa. Vapaan hiihtotavan kisa käydään päivä ampumahiihdon sekaviestin jälkeen, ja päälajin henkilökohtaiset kilpailut ovat takana.

- Kyllä pariviesti minua kiinnostaa, jos olen kunnossa. Siinä on kuitenkin vielä monta mutkaa, eikä se minun kiinnostuksestani ole kiinni. Uskon, että olympialaisissa pariviesti kiinnostaa muitakin, Laukkanen sanoi.

Lahden MM-hiihdoissa viime talvena hän oli sprintissä hienosti kahdeksas. Laji kisataan vapaalla hiihtotavalla myös 2019 MM-hiihdoissa Seefeldissä, Laukkasen nykyisessä asuinmaassa Itävallassa.

- Haluan kokeilla sprintissä uudestaan omia rajojani.

Tourin sprintit sakeassa lumipyryssä - katso kuva

Maastohiihdon kahdestoista Tour de Ski -kiertue alkaa tänään sakeassa lumipyryssä. Kisapaikka Sveitsin Lenzerheide sai yön aikana jo kymmenkunta senttiä uutta lunta, ja lunta sataa ennusteen mukaan lisää pitkin päivää.

Kiertueen ensimmäinen etappi on vapaan hiihtotavan sprintti, jossa kisamatka on 1,5 kilometriä miehillä ja naisilla. Aika-ajot alkavat kello 11.30 Suomen aikaa 72 naishiihtäjän voimin, ja kello 12.10 alkaen matkaan lähtee 94 miestä. Kolmenkymmenen parhaan naisen ja miehen pudotushiihdot alkavat kello 14.

- Rata on kova. Vaikka siinä on pitkät laskut, niin siinä on yli minuutin mittainen työpätkä. Se tekee eroja, ampumahiihtäjä Mari Laukkanen ennakoi.

Laukkasen mukaan hyvällä kelillä radan hiihtäisi kolmessa minuutissa, mutta lumipyry voi tarkoittaa puoli minuuttia hitaampaa vauhtia.

Laukkanen on Suomen Tour-hiihtäjistä ainoa, jonka kiertue päättyy jo avausmatkan jälkeen. Hänen lisäkseen naishiihtäjistä ovat mukana Anne Kyllönen, Laura Mononen, Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen ja Aino-Kaisa Saarinen. Jos sairastumisia tai muuta takapakkia ei tule, muut kuin Laukkanen hiihtänevät kiertueen ensi viikon sunnuntain maaliin asti.

Suomalaismiehistä kiertueella ovat mukana Ristomatti Hakola, Martti Jylhä, Kusti Kittilä, Ari Luusua, Iivo Niskanen ja Antti Ojansivu. Heistä Hakola, Jylhä ja Niskanen lopettanevat kiertueen neljän etapin jälkeen Saksan Oberstdorfissa ensi keskiviikkona.

Tämänkertaisella kiertueella hiihdetään seitsemän etappia. Niistä kolme on Lenzerheidessa, kaksi Oberstdorfissa ja kaksi Italian Val di Fiemmessä.

Lue lisää:

Pärmäkosken Tour de Ski yhä vaakalaudalla – sprintin karsintavire ratkaisee

Kerttu Niskanen odottaa pelonsekaisin tuntein Tourin avausta – "Tulee vaikea päivä"

Iivo Niskanen pääsemässä vireeseen – "Ei tänne kannata toipilaana edes lähteä"

Laukkanen haluaa ajatukset eri raiteille - nähdäänkö ampumahiihtäjä olympialaisten pariviestissä?

Kommentti: Tuttu kysymys edessä – kannattaako Tour de Skitä järjestää olympiatalvena?


Laukkanen liekeissä sprinttikarsinnassa – neljä suomalaista jatkoon

Tour de Skin lauantai alkoi naisten vapaan hiihtotavan sprintin karsinnalla, ja neljä suomalaista selvitti tiensä iltapäivän varsinaiseen kisaan. Mari Laukkanen, Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski mahtuivat kolmenkymmenen parhaan sakkiin.

Parhaana suomalaisista Lenzerheiden laduilla hiihti seisemänneksi sijioittunut Mari Laukkanen. Suorituksesta entistä paremman tekee se, että Laukkanen tunnetaan ampumahiihtäjänä.

Laura Mononen ja Anne Kyllönen karsiutuivat kello 14 alkavista erähiihdoista. Karsintojen nopein oli puolestaan Norjan Ingvild Flugstad Östberg.

Naisten sprintti (v), 1,5 km, karsinnat

1) Ingvild Flugstad Östberg NOR 3.29,19
2) Jessica Diggins USA + 1,41
3) Sophie Caldwell USA + 2,33
4) Laurien van der Graaff SUI + 2,76
5) Nadine Fähndrich SUI + 3,02
6) Hanna Kolb GER + 3,31
7) Mari Laukkanen FIN + 3,40

14) Aino-Kaisa Saarinen FIN + 5,24
19) Kerttu Niskanen FIN + 6,06
21) Krista Pärmäkoski FIN + 6,11
40) Laura Mononen FIN + 10,20
49) Anne Kyllönen FIN + 12,34

Lue myös:

Hakola ja Jylhä lupaavassa iskussa sprinttikarsinnoissa

Hakola ja Jylhä lupaavassa iskussa sprinttikarsinnoissa

Ristomatti Hakola, Martti Jylhä ja Iivo Niskanen ovat edenneet jatkoon Lenzerheiden sprintin aika-ajosta, joka avasi miesten hiihdon Tour de Ski -kiertueen. Hakola oli karsintojen viides, Jylhä seitsemäs ja Niskanen 23:s.

Ari Luusua, Antti Ojansivu ja Kusti Kittilä karsiutuivat jatkosta.

Vapaalla hiihdetyn aika-ajon ykkönen oli Venäjän Sergei Ustjugov.

Erähiihdot alkavat kello 14.

Miesten sprintti (v), 1,5 km, karsinnat

1) Sergei Ustjugov RUS 2.58,46
2) Federico Pellegrino ITA + 1,08
3) Lucas Chanavat FRA + 1,23
4) Roman Furger SUI + 2,01
5) Ristomatti Hakola FIN + 2,41
6) Finn Haagen Krogh NOR + 2,71
7) Jovian Hediger SUI + 3,52
7) Martti Jylhä FIN + 3,52

23) Iivo Niskanen FIN + 6,62
49) Ari Luusua FIN + 10,03
53) Antti Ojansivu FIN + 10,61
83) Kusti Kittilä FIN + 15,92

Lue myös:

Laukkanen liekeissä sprinttikarsinnassa – neljä suomalaista jatkoon

Kyllönen taltutti pitkään vaivanneen taudin - "Toivottavasti teemme fiksuja ratkaisuja"

Joulukuun aikana pitkään sairastellut hiihtäjä Anne Kyllönen toivoo, että harmaa alkukausi kääntyy positiivisempaan suuntaan maastohiihdon Tour de Ski -kiertueella. Kyllösen maailmancupin sijoitukset ovat olleet toistaiseksi hänen mittapuullaan vaatimattomia, ja helmikuiset olympialaiset lähestyvät kovaa kyytiä.

- Haluan päästä kuntoon. Toivottavasti teemme fiksuja ratkaisuja, Kyllönen sanoi lauantaina avausmatkan jälkeen.

Lenzerheiden sprintissä hän ei vielä päässyt ottamaan edistysaskelia, vaan karsiutui aika-ajon 49. sijalla. Kyllöstä valmentava päävalmentaja Reijo Jylhä arvioi suojattinsa startanneen malttamattomana liian lujaa 1,5 kilometrin lenkille.

Kyllönen, 30, poti joulukuussa kolmen viikon ajan rhinoviruksen aiheuttamaa flunssaa ja poskiontelotulehdusta. Oireet alkoivat jo kuun alussa, mutta tutkimukset vahvistivat taudinaiheuttajan vasta ennen joulua.

- Piti ottaa kotona aika rauhallisesti ja tunnustella kroppaa, kannattaako tänne kiertueelle edes lähteä, Kyllönen kertoi ja vahvisti, että tauti on ohi.

Lenzerheiden kisojen haastavuutta lisää vuoristossa kilpaileminen. Kyllönen tuli kisapaikalle lähes 1 500 metriin tapaninpäivänä, eikä elimistö ehtinyt vielä sopeutua korkeuteen lauantaihin mennessä.

- Katsotaan nyt nämä pari kisaa, miten elimistö reagoi niihin, Kyllönen sanoi.

Lue lisää:

Laukkanen liekeissä sprinttikarsinnassa – neljä suomalaista jatkoon

Sveitsiläishurmosta Tourin avauksessa – Pärmäkosken ja Laukkasen paukut loppuivat välierissä

Sveitsiläinen Laurien van der Graaff järjesti yllätyksen hiihdon Tour de Ski -kiertueen avauspäivänä Sveitsin Lenzerheidessa. Van der Graaff jyräsi ylivoimaiseen voittoon ja nosti tunnelman kattoon.

Van der Graaff juhli uransa ensimmäistä voittoa hiihdon maailmancup-osakilpailuissa. USA:n Sophie Caldwell sijoittui vapaan hiihtotavan sprintissä kakkoseksi ja norjalainen Maiken Caspersen Falla hiihti kolmanneksi.

Suomen naisista parhaiten menestyivät Krista Pärmäkoski ja Mari Laukkanen, jotka selviytyivät välieriin. Pärmäkoski sijoittui lopputuloksissa kahdeksanneksi ja Laukkanen 11. sijalle. Ampumahiihtäjänä paremmin tunnettu Laukkanen päätti Tourin urakkansa jo tähän eikä kilpaile enää Tourin seuraavina päivinä.

Aino-Kaisa Saarinen ja Kerttu Niskanen jäivät puolivälieriin. Saarinen oli 16:s ja Niskanen 22:s. Laura Mononen ja Anne Kyllönen putosivat jatkosta jo karsintavaiheessa. Mononen jäi 40. sijalle ja Kyllönen 49. sijalle.

Tour de Skin kilpailut jatkuvat heti sunnuntaina. Naiset hiihtävät 10 km:n taiston perinteisellä hiihtotavalla.

Tour de Ski / Naisten sprintti (v)

1) Laurien van der Graaff (SUI)
2) Sophie Caldwell (USA)
3) Maiken Caspersen Falla (NOR)
4) Natalia Neprjajeva (RUS)
5) Jessica Diggins (USA)
6) Sandra Ringwald (GER)
7) Heidi Weng (NOR)
8) Krista Pärmäkoski (FIN)
9) Ingvild Flugstad Östberg (NOR)
10) Hanna Kolb (GER)
11) Mari Laukkanen (FIN)
12) Victoria Carl (GER)

16) Aino-Kaisa Saarinen (FIN)
22) Kerttu Niskanen (FIN)
40) Laura Mononen (FIN)
49) Anne Kyllönen (FIN)

Lue lisää:

Hakola puristi jälleen neljänneksi sprintissä

Hakola puristi jälleen neljänneksi sprintissä

Ristomatti Hakola jatkoi väkeviä sprinttihiihtojaan Tour de Ski -kiertueen avauspäivänä Sveitsin Lenzerheidessa. Hakola nappasi neljännen sijan jo kolmannen kerran tämän kauden maailmancup-sprinteissä. Tie finaaliin aukesi vasta aikavertailun perusteella.

Venäläinen Sergei Ustjugov oli ykkönen sprintissä, joka kilpailtiin vapaalla hiihtotavalla. Italialainen Federico Pellegrino hiihti toiseksi ja ranskalainen Lucas Chavanat sijoittui kolmanneksi.

Iivo Niskasen ja Martti Jylhän taival katkesi puolivälierissä. Niskanen oli lopputuloksissa 23:s ja Jylhä 26:s. Ari Luusua, Antti Ojansivu ja Kusti Kittilä jäivät karsintoihin. Luusuan loppusijoitus oli 49:s, Ojansivu 53:s ja Kittilä 83:s.

Tour de Skin kilpailut jatkuvat heti sunnuntaina. Miehet hiihtävät 15 km:n taiston perinteisellä hiihtotavalla.

Tour de Ski / Miesten sprintti (v)

1) Sergei Ustjugov (RUS)
2) Federico Pellegrino (ITA)
3) Lucas Chanavat (FRA)
4) Ristomatti Hakola (FIN)
5) Finn Hågen Krogh (NOR)
6) Richard Jouve (FRA)
7) Alex Harvey (CAN)
8) Jovian Hediger (SUI)
9) Aleksander Bolshunov (RUS)
10) Andrew Young (GBR)
11) Roman Schaad (SUI)
12) Emil Iversen (NOR)

23) Iivo Niskanen (FIN)
**
26) Martti Jylhä (FIN)
49) Ari Luusua (FIN) 53) Antti Ojansivu (FIN)
**83) Kusti Kittilä (FIN)

Lue lisää:

Sveitsiläishurmosta Tourin avauksessa – Pärmäkosken ja Laukkasen paukut loppuivat välierissä

Viewing all 26097 articles
Browse latest View live